Hexco Webdesign & Optimalisatie

Welke kleur past bij mij?

Iedereen heeft wel zijn/haar favoriete kleur. Maar is het ook verstandig om jouw favoriete kleur te gebruiken voor de website?

Kleuren zijn namelijk niet alleen kleuren, het zijn ook emoties! Elke kleur wordt geassocieerd met een ander gevoel.

Maar welke gevolgen heeft een kleur precies voor mijn website?

Standaard gevoelens bij kleur

Als je naar de dagelijkse omstandigheden kijkt. Dan zou bijvoorbeeld het stoplicht een prachtig voorbeeld zijn. Hier zijn de kleuren Rood, Groen en Oranje al aanwezig.

Bij een stoplicht zou je bijvoorbeeld deze gevoelens kunnen krijgen.

  • Rood voor Stoppen / Gevaar
  • Groen voor Doorrijden / Veiligheid
  • Oranje voor stop als het kan / Waarschuwing

Webdesign kleuren en hun betekenissen

Hieronder enkele veelgebruikte kleuren voor webdesign en hun betekenissen.

Blauw
Blauw is de kleur van de lucht en de oceaan. Deze kleur is constant aanwezig in ons leven. associaties: rustig en kalm, betrouwbaar, oneindigheid, kou, waarheid, helderheid, macht.

Bruin
Bruin is de kleur van de aarde en wordt veel geassocieerd met de natuur. associaties: compleetheid, stabiliteit, gewichtigheid.

Geel
Zonnig geel, een kleur met 2 kanten. Bij goed gebruik staat het voor positiviteit, wordt het te veel gebruikt dan heeft het een negatieve werking.

Grijs
Grijs is een tijdloze kleur. grijs past bij elke kleur. Echter wordt grijs haast nooit genoemd als een favoriete kleur. associaties: saaiheid, niks zeggend, ouderdom

Groen
Een van de meest opvallende kleuren in de natuur. associaties: vrede, natuur, kalmerend, echter door de overheid ook de kleur voor ziekte, medicijnen etc.

Oranje
Een kleur die dicht bij rood ligt. Echter meestal met sterk positieve of negatieve associaties. associaties: feest, vreugde, koninklijk huis, waarschuwing (oranje licht, etc.)

Paars
Paars is de balans tussen rood en blauw; het combineert de stimulatie van rood en de kalmte van blauw. associaties: spiritualiteit, rijkdom, verfijning, creativiteit

Rood
Rood trekt attentie en laat mensen direct focussen. Daarnaast is het een zeer energieke kleur. associaties: liefde, warmte, stimulatie, gevaar

Wit
Wit is de meest zuivere kleur. Witte producten zijn daardoor ook een van de meest moeilijke om schoon te houden. associaties: puriteit, onschuldigheid, helderheid, leegte

Zwart
Zwart staat voor kracht en macht. Het is een klassieke kleur in de modeindustrie; het kleed af. associaties: dood, elegantie, rebellie

Wil je meer weten over Webdesign en Kleuren? Neem dan contact op met Hexco Webdesign &Optimalisatie voor een vrijblijvend gesprek.