Hexco Webdesign & Optimalisatie

Betaalmethodes voor jouw webshop

Als een klant iets wil betalen op jouw webshop is het fijn om makkelijk en veilig te kunnen betalen op de manier die hij of zij wenst. Door meerdere en de juiste betaalmogelijkheden aan te bieden vergroot je de kans op meer omzet op je webshop. Hieronder vind je de populaire online betaalmogelijkheden op een rijtje.

Online betalen met iDEAL

iDEAL is al een tijd de bekendste en populairste online betaalmethode in Nederland. Iedere bank in Nederland biedt iDEAL aan. Met deze betaalmethode rekent de klant af in de vertrouwde omgeving van zijn of haar eigen bank. Het voordeel is dat de transactiekosten relatief laag zijn en dat het geld snel op jouw rekening staat.

Als ondernemer sluit je voor het gebruik van iDEAL in je webshop een contract af met een bank of met een Payment Service Provider (PSP). Bij het gebruik van een PSP kun je naar iDEAL ook andere betaalmethoden toevoegen en hoef je maar eenmaal een contract af te sluiten. Hexco beveelt Mollie aan als geschikt PSP.

iDEAL mag dan wel nummer 1 zijn als betaalmethode maar toch is het slim om ook ander betaalmethodes aan te bieden. Als je slechts 1 betaalmethode aan zou bieden dan wordt je kwetsbaar als winkelier. Stel je voor dat iDEAL tijdelijk buiten gebruik zou zijn, dan zou je omzet mis kunnen lopen. Daarnaast maak je jouw webshop ook klantvriendelijker.

Afrekenen in jouw webshop met creditcards

Na iDEAL is de creditcard het meest gebruikte betaalmiddel online in Nederland. Ongeveer 59% van de Nederlanders is in het bezit van een creditcard. Deze wordt vooral gebruikt gebruikt bij duurdere aankopen. Uit onderzoek blijkt dat klanten graag met een creditcard betalen omdat het prettig is dat hun aankoop is verzekerd maar dat het bedrag pas later wordt afgeschreven.

De gemiddelde kredietlimiet op een creditcard is €2500,-. Voor veel consumenten is het een voordeel dat de betaling met een creditcard de mogelijkheid biedt om een aankoopbedrag terug te halen. Als eigenaar van een webshop kan dat een nadeel zijn. Bij iDEAL bestaat die mogelijkheid niet. Een betaling met iDEAL is niet storneerbaar.

Door betalingen met een creditcard in je webshop te accepteren, maak jij je webshop ook benaderbaar voor andere landen.

Voor het betalen met creditcards in jouw webshop moet je een aanvraagprocedure doorlopen bij de creditcardmaatschappij. Als je samenwerkt met een PSP (zie bovenstaande) dan kan de PSP dat eventueel voor je regelen.

PayPal als online portemonnee

Het zou natuurlijk kunnen dat je geen creditcardbetalingen kan of wil aanbieden op jouw webshop. In dit geval is PayPal een goed alternatief. Je kunt PayPal vergelijken met een online portemonnee. Vanaf een bankrekening of creditcard kan de klant geld storten in een PayPal-account. Met het geld in dat account worden de aankopen online afgerekend. PayPal staat wereldwijd bekend als een veilige en ook makkelijke manier om online te betalen. Dit is omdat de klanten geen creditcardgegevens achter hoeven te laten of moeten inloggen in hun eigen bankomgeving.

Voor een PayPal-account hoeft de klant zich maar eenmaal te registreren. Daarna is het invullen van een e-mailadres en wachtwoord voldoende om online af te rekenen. Het geld dat je van de klant ontvangt wordt gestort op jouw zakelijke PayPal-account. De klant hoeft niets te betalen voor het gebruik van PayPal. Als webshophouder betaal je voor het ontvangen van PayPal-aankopen per transactie een klein bedrag. Dat bedrag kan variëren van 1,5% tot 3,4% van de aankoopsom. Die bedragen hangen af van het contract dat jij als ondernemer afsluit. Ook voor PayPal geldt dat jij dit volledig in eigen beheer kunt regelen met een PSP.

Bancontact voor omzet uit België

Als je een webshop in Nederland hebt dan is het niet ondenkbaar dat klanten uit België op jouw webshop terechtkomen. In België wordt vaak betaald met een creditcard, maar Bancontact is in België de meest gebruikte online betaalmethode. Om geen omzet mis te lopen is het de moeite waard om ook Bancontact aan je betaalmogelijkheden toe te voegen. Veel PSP’s bieden Bancontact aan als een van de betaalmethodes in hun internetkassa.

De ouderwetse acceptgiro, machtiging of overschrijving

Je ziet het tegenwoordig steeds minder maar afhankelijk van de markt en doelgroep, kan het toevoegen van overschrijving of de oude vertrouwde acceptgiro als betaalmogelijkheid in jouw webshop het overwegen waard zijn.

Vooral klanten die al wat ouder zijn vinden het een fijn idee om zelf te kunnen bepalen wanneer ze betalen of wanneer ze klantgegevens achterlaten. Het aanbieden van deze betaalmethoden kan klanten misschien overhalen om een product of dienst bij jouw webshop te kopen. Er zitten echter wel een aantal risico’s aan verbonden. Het kan voorkomen dat de klant per ongeluk het verkeerde bankrekeningnummer invult, als ondernemer bestaat de kans dat je langer op je geld moet wachten, of misschien wel helemaal geen geld ontvangt. Om dit te voorkomen is machtigen nog steeds een veel gebruikt betaalmethode. 

Achteraf betalen in jouw webshop

Je wilt klanten wel de mogelijkheid geven om achteraf te betalen maar liever geen risico lopen?

Dan is AfterPay misschien iets voor jou. Deze dienst biedt dienstverlening aan waarbij de klant achteraf kan betalen en jij als ondernemer verzekerd bent van inkomsten. Deze achteraf-betaaldienst doet vooraf kredietonderzoek bij de klant die in jouw webshop pas later wil betalen. Deze wordt door de aanbieder alleen aangeboden aan klanten die als kredietwaardig te boek staan. Ook voor deze optie geld dat jij als webshophouder rechtstreeks met deze dienst zaken kunt doen. Er zijn ook PSP’s die achteraf betalen als een optie bieden in hun online kassa.

AfterPay is bij veel online kopers een erg geliefde betaalmethode. Veel consumenten willen eerst zien en/of passen wat ze kopen, voor ze ervoor betalen. Dit is ook best logisch. Als producten retour gestuurd moeten worden, hoeven ze alleen te betalen voor de producten die ze willen houden.

Bij AfterPay moeten klanten binnen 14 dagen na levering de factuur betalen. Als de geleverde producten naar wens zijn, krijgt de klant een mail met de rekening, eigenlijk te vergelijken met een acceptgiro maar dan digitaal. Het geld overmaken kan daarna met iDEAL worden voldaan of door het geld via internetbankieren over te maken.

Kiezen wat past bij jouw klant en de markt

Bij het kiezen van betaalmethoden is het slim om te kijken naar de markt waarin webshop actief is. Als je net begint met een webshop kun je zelf eenvoudig testen welke betaalmogelijkheden het beste past bij jou en de klant.

Wil je meer weten over Webshops of een offerte aanvragen? Neem dan contact op met Hexco Webdesign & Optimalisatie voor een vrijblijvend gesprek.